Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy miért az online kurzus formátumot választottam és miért tartom sokkal hatékonyabbnak, mint a személyes oktatást. Természetesen nem leszek álszent, ennek a formának is vannak hátrányai, amikről szintén lesz szó, hogy minél átgondoltabb döntést hozhass


Olcsóbb

Az online kurzus olcsóbb, mint ugyanazt a tudást átadó személyes oktatás vagy workshop. Több tényezőnek köszönehető, hogy miért lehet ugyanazt a tudást online könnyeben megszerezni:

  • Nem kell az oktatód személyes jelenlétét, a rád fordított idejét egyedül megfizetned
  • Nem kell utaznod, amivel nem csak pénzt, hanem időt is spórolsz
  • Nem kell kifizetned egy tanterem bérlési és rezsiköltségét


Nem kell másokhoz alkalmazkodnod

Mivel a kurzus több alfejezetre van bontva, kis lépésekben is tudsz haladni. A videók legtöbbje maximum 15-20 perces, így akár munkába menet vagy hazaúton is meg tudsz nézni egy-egy videót – telefonon vagy tableten is – majd amikor gép közelébe kerülsz, akkor megoldhatod a gyakorló feladatod, hogy rögzítsd a frissen megszerzett tudást.

Nem kell egy teljes napot, akár értékes szabadnapot feláldoznod, arra, hogy elmenj egy workshopra, ahol egyben kell végigülni egy 6-8 órás oktatást. Saját tapasztalataim alapján, körülbelül 3-4 óra az a maximális idő, amit igazán hatékonyan és koncentrálva lehet egy ilyen oktatáson eltölteni, az ezutáni rész már kevésbé hatékony a tanuló számára

Csak azt tanulod meg, amit szeretnél

Az egyik legfontosabb dolog az életben az időd. Miért tanulnád meg a formázást vagy a diagramokat, ha csak adatokat kell feldolgoznod és számításokat végezned. Lehetőséged van csak arra időt szánni, amire ténylegesen szükséged van, a többit egyszerűen átugorhatod és nem kötelező végigmenned a teljes tematikán.

Nem kell jegyzetelned

Előfordult már veled, hogy egy kis részt nem értettél egy kurzuson vagy szemináriumon, viszont erre a kis részre épült a maradék egy óra tanagyaga? Ha igen, akkor tudod, hogy ettől a ponttól kezdve teljesen felesleges bent ülnöd az oktatáson, mert úgy sem fogod érteni, hogy miről van szó. Egy online kurzus esetében, ha valamire nem emlékszel vagy elsőre nem volt világos a magyarázat nem kell megzavarnod a tanórát vagy a jegyzeteid között keresgélni, csak tekerd vissza vagy nézd újra az adott részt. Ezt annyiszor teheted meg, amennyiszer csak szeretnéd, de ha a magyarázat így sem segít, a komment szekcióban tudsz kérdezni az oktatótól vagy a tanulótársaktól.

Kényelmes

Felejtsd el a tanterem kényelmetlen székeit és a rengeteg utazást, nem kell kimozdulnod, ha tanulni szeretnél. Sőt, nem csak, hogy nem kell utaznod a fejlődéshez, hasznosíthatod is az utazással töltött időt. Mobilon vagy tableten is megnézheted az adott témakör elméleti részeit. Ha csak hétvégén szeretnél tanulni, ki sem kell mozdulnod a lakásod kényelméből, csak bekapcsolod az eszközt, amin tanulsz (laptop, tablet, telefon) és az ágyadból, pizsamában, vagy akár házimunka közben is tanulhatsz.

Közösség

Személyes oktatásnál csak az oktatóddal, míg egy csoportos oktatás vagy workshop esetén 5-10-20 tanulótárssal kerülsz kapcsolatba, tehát az oktatás után csak egy kis közösségnek leszel a tagja, csak rájuk számíthatsz, ha a kurzus után is szeretnél bármiben segítséget kérni vagy egy olyan problémával szembesülsz, amit nem tudsz megoldani. Egy online kurzus esetében ez akár egy több száz vagy több ezer fős közösség is lehet, akiket nem kell személyesen „zaklatnod”, nem kell zavarban lenned, hogy szívességet kérsz, mindössze felteszed a kérdésed és a közösség éppen ráérő és megfelelő tudással rendelkező tagja vagy az oktató válaszol. Ez egy zárt Facebook csoport keretein belül fog megvalósulni, aminek a kurzus résztvevői automatikusan a tagjai lesznek.

Hátrányok

Most nézzünk néhány olyan tényezőt, amiben az online vagy a személyes csoportos oktatás hátrányba kerül. Ezek hátrányok csak a személyes, egy tanár egy diák felállásra vonatkoznak, tehát a magánoktatásra/különórára. A csoportos oktatáshoz képest, nincs nagy különbség, hiszen az gyakorlatilag ugyanaz, mint az online kurzus csak személyes részvétellel és a lenti hátrányok ugyanúgy igazak a manapság nagyon divatos workshopokra is. Nézzük is meg mik ezek:

  • Nem személyre szabott az oktatás
  • Nincs ott veled folyamatosan egy élő tanár, akitől kérdezhetsz
  • Nem csak a tiéd az oktató figyelme

Részletesen a következő részben fogok beszélni ezekről a hátrányokról, azokkal a módszerekkel együtt, amivel próbálom megszüntetni, vagy legalább enyhíteni, ezeknek a negatív hatását.

Neked van már tapasztalatod az online oktatással kapcsolatban? Mondd el a véleményed a kommentek között!

Ha még nem regisztráltál tedd meg most: Regisztrálok!