Az előző rész végén csak felsorolásszerűen említettem az online kurzusok hátrányait. Ebben a részben megmutatom, hogyan hidalja át ezeket a hátrányokat az ExcelKurzus és hogyan próbálom minél személyesebbé tenni a tanulás élményét számodra


Nem személyre szabott

A személyre szabott számomra azt jelenti, hogy csak azt tanulod meg, amire valóban szükséged van, mert a mai világban mindent minél gyorsabban, már-már instant módon akarunk megkapni vagy megszerezni. Nincs ez másként az excel tudás megszerzésével sem. A gyorsaság és a minél sokrétűbb tudás megszerzése nehezen oldható meg egy tanfolyam keretein belül, mert az excel annyiféle funkcióval rendelkezik és annyiféle feladatra lehet használni, hogy lehetetlen egy csak gyorstalpaló tanfolyamot létrehozni, úgy, hogy minél több területet lefedjen és minél több tanuló igényeit kielégítse. Aki számításokat végez, annak a különböző függvények elsajátítása és a kimutatások kezelése, míg másnak, aki ügyfeleknek készít prezentációt a diagramok minél alaposabb ismerete a fontos.

Ez volt talán a legnagyobb kihívás azután, hogy úgy döntöttem az online kurzus formátumot választom, mivel itt nem tudom tőled megkérdezni, hogy neked melyik a legfontosabb terület, melyik az, amiről tanulni szeretnél. Oktatóként hiába okozza számomra az a legnagyobb örömöt, ha minél több tudást adhatok át (na jó, nekem az lenne a legjobb, ha az elejétől a végéig megnéznéd és mindenre megtaníthatnálak), de tudom, hogy nem reális „elvárás”, hogy végighallgass egy 50-70 órás tanfolyamot azért, hogy egy kicsit jobban értsd az összetett függvényeket.

Hogyan oldja meg a fenti problémát az ExcelTanácsadó online kurzusa?

A kurzus felépítése segít abban, hogy csak azért fizess és csak azt hallgasd végig, ami ténylegesen érdekel és fejlődni szeretnél benne, így időt és pénzt is spórolsz az oktatásnak ezzel a formájával. A teljes kurzus felépítéséről a következő részben lesz szó, de elöljáróban annyit elárulok, hogy több modulra lesz bontva, hogy ténylegesen csak a téged érdeklő részeket tudd megtanulni és ne fizess olyan témakörökért, amiket meg sem fogsz nyitni.

A személyre szabottság elérését segíti a témakörökön belüli felépítés is. Itt az elméleti részeket projekteken keresztül tudod elsajátítani. Amikor elkezdesz egy témakört megoldani, akkor bemutatom neked, hogy milyen feladatot fogsz megoldani, honnan hová fogsz eljutni. Ezáltal már előre tudni fogod, hogy az adott fejezet tud-e neked bármi újat nyújtani, vagy ennek a tudásnak már a birtokában vagy és haladhatsz tovább, hogy csak az általad még nem ismert részekkel foglalkozhass. Természetesen az idevonatkozó feladatrészt így is érdemes megoldani, hogy megbizonyosodj róla, hogy ténylegesen naprakész a tudásod.

Nincs ott veled egy oktató, akitől kérdezhetsz

Az valóban igaz, hogy nem feltétlenül kapsz azonnal választ, ha kérdésed van, de mindig lehetőséged lesz feltenni a kérdésed, ráadásul több felületen is:

  1. közvetlenül az adott videó komment szekciójában, ha az adott résszel kapcsolatban van kérdésed
  2. Az ExcelTanácsadó zárt facebook csoportjában, amelynek a kurzus hallgatói lesznek a tagjai. Itt bármilyen excellel kapcsolatos kérdést fel tudsz tenni, amit vagy az oktató(én) vagy egy olyan tanulótársad fog megválaszolni, aki a kérdésed témakörében már jártas.

Nem csak a tiéd az oktató figyelme

Ez a legnagyobb hátrány a privát oktatáshoz képest, ahol az oktató teljes mértékben figyelemmel tudja kísérni, hogy hogyan haladsz a tanulással, mely részek azok, amelyek gondot okoznak. Talán ezt a problémát a legnehezebb megoldani. Személyesen tapasztaltam, hogy akár egy-egy bizonytalanabb egérmozdulatból látható, hogy mi az rész, amit részletesebb vagy más megközelítésben kell elmagyaráznom a tanulónak. Véleményem szerint ezt a hátrányt nem lehet teljesen megoldani, de az enyhítésére természetesen törekedtem.

Nem akarom ismételni önmagam, az előző pontban leírt kérdezési lehetőség ennek a hátránynak a leküzdésében is nagyon nagy segítséget nyújt, de szerettem volna, ha a kurzus önmagában is minél több megvilágításból mutatja be egy-egy probléma megoldását. Ezért több olyan átfogó gyakorlati feladat is lesz minden szinten, ami nem csak egy-egy elmélet konkrét begyakorlását szolgálja. Ezeket a feladatokat külön videókban mutatom be és oldom meg, így egy problémát több feladatban, több szemszögből is látni fogsz. Ez a szélesebb látásmód segít, hogy minden problémára a legmegfelelőbb és leghatékonyabb megoldást találd meg.

Vannak még fenntartásaid az oktatás online formájával kapcsolatban? Mondd el a véleményed a kommentek között!

Ha még nem regisztráltál tedd meg most: Regisztrálok!