Ebben a részben mesélek arról, hogy:

  • Miben segített nekem az excel tudásom a karrierem során
  • Hogyan szereztem meg ezt tudást
  • Miért vágtam bele egy online kurzus elkészítésébe

Rólam

Egy teljesen átlagos, hétköznapi multis munkavállaló vagyok pénzügyi területen. Vagyis csak részben átlagos, mert van egy olyan tudás a birtokomban, ami kiemel a tömegből. Ennek az extrának köszönhetem, többek között a korai előléptetésem, azt, hogy a héten írom alá azt az új szerződést, amivel mindössze 2,5 év alatt megdupláztam a fizetésem és még számos olyan előnyt és kiváltságot, amit e nélkül biztosan nem élvezhetnék

Az excelt már több éve használom, de igazán intenzíven a pénzügyi pályafutásom során kezdtem el használni. Jelenleg a munkám jelentős része excelben történik, ezt a szoftvert használom különböző jelentések/riportok összeállítására, ugyanúgy, mint más könyveléssel kapcsolatos kalkulációk elvégzésére.

Szerencsére meglehetősen sokrétű feladataim voltak és vannak jelenleg is, aminek köszönhetően az excel számos területét megismertem. Volt egy másik áldásos faktor is a munkám során, az, hogy nagyon sok feladatom volt eleinte, persze ezt egy irodában eltöltött péntek este után nem mindig gondoltam így :).

Miért volt ez mégis áldás? Ez kényszerített rá arra, hogy valamilyen módon egyszerűsítsem a feladataimat, ennek a túlterheltségnek köszönhetően jutottam el az excel legmagasabb szintjéig, hogy megtanuljam a makróírás trükkjeit. Ehhez persze kevés volt az, hogy csak egyszerűen jobban akartam teljesíteni, kellett egyfajta szenvedély az excel iránt, ami minden egyes megtanult új funkcióval egyre inkább nőtt, mivel így mindig egyre jobban láttam, hogy milyen lehetőségek rejlenek az excelben.


Miben segített az excel karrierem során

Mint már az elején is mondtam, egy átlagos alkalmazott vagyok a multi cégek világában, annyi különbséggel, hogy a munkahelyi feladataim mellett, autodidakta módon az excel tudásomat a legmagasabb szintre fejlesztettem, egészen a makrózásig. Miért jelent ez előnyt számomra?

Eleinte rövidtávú haszna volt: jelentősen csökkent a túlóráim száma, aminek köszönhetően egyre több szabadidőm lett az excel tudásomat fejleszteni. Ez az „őrdögi kör” odáig fajult, hogy végül teljesen le tudtam faragni a rendszeres feladataimból adódó túlórákat és jelenleg már más kollégák feladatait automatizálom.

A második nagy előnye, hogy a főnökeimnél nagyon hamar felkerültem a radarra: a fenti eredmények nem maradnak észrevétlenül a vezetők előtt sem, így ennek és a felszabadult időmnek köszönhetően olyan vállalatirányítási rendszerek bevezetésében vehettem részt, amikbe csak jóval tapasztaltabb kollégákat szokás bevonni, így rövidebb idő alatt tapasztalhattam meg olyan dolgokat, amik jelentősen bővítették a rálátásom egy nagyvállalat működésére. Ezt tovább fokozta, hogy más területek automatizálása során lehetőségem volt az egész részleg folyamatait egészében, összefüggéseiben látni.

A harmadik előny, amit nem is olyan rég tapasztalhattam meg, hogy az állásinterjú végén a vállalat külföldi vezetője az mondta, hogy "a technikai tudásod hatalmas érték lesz a vállalatunk számára". Aki volt már interjún tudja, hogy ritkán szoktak akár utalni is arra, hogy megfeleltél-e, viszont ezután a mondat után meglehetősen magabiztosan jöttem ki. (Gondolom mondanom sem kell, ha szükségük van rád, mert különleges tudásod van az a hó végén a bankszámládon is meg fog látszódni)


Képzeld magad a főnököd, menedzsered helyébe: van 2-3-10 alkalmazottad és a te főnököd vagy egy ügyfeled hív egy kéréssel, hogy kell neki egy kimutatás, a határidő (mint mindig): tegnap!

Gondold végig te kit választanál?

Azt, aki bár ügyes, de tudod, hogy azt a programot (legyen akár az excel akár más táblázat/adatkezelő) kevésbé gyorsan, rutinosan tudja használni vagy azt, akinek a „keze alatt füstöl a billentyűzet” és pikk-pakk összerakja a kimutatást, elemzést? Az év végi értékelésnél és az előléptetésnél kit helyeznél előtérbe? Egy esetleges leépítésnél ki az akit, nem engednél el magad mellől? A kilenc közel hasonló kvalitású alkalmazottad vagy azt, aki mindig kimentett a vészhelyzetben? Egy átlagos irodai munka során az office alkalmazások, különösen az excel tudás lehet az, ami kiemel a tömegből. Hidd el, saját példámból tudom, hogy ez sok lehetőséget nyithat meg előtted.

Motivációm

Az előző két részből kiderült számodra, hogy az ExcelTanácsadó oldalt nem főállásban készítem és nem, nem vagyok tanár. A tanítói tapasztalatomat az új kollégák betanítása és belső excel tanfolyamok tartása közben tudtam fejleszteni.

Van egy jó állásom, ahol megbecsülnek és a technikai tudásom elismert. Mégis miért áldozom fel a szabadidőmet és kezdtem bele munka mellett az ExcelTanácsadó oldal létrehozásába? Talán nagyon közhelyesen hangzik de ez az, amit szeretek csinálni, egyfajta hobbi és különös élvezet számomra, ahogy egy komplex problémát egyszerűen megoldhatok excelben.

Ez persze még nem magyarázat arra, hogy miért vágtam bele egy meglehetősen összetett terület, az online kurzusok világának kihívásaiba. Ehhez hozzáhárult két negatív tapasztalatom is:

  • Egy ideje már a munkám részeként kollégáknak haladó excel oktatást tartok, így van rálátásom, hogy milyen tudásszint a jellemző még egy nagyvállalat erősen válogatott alkalmazottainál is. Annak ellenére, hogy a munkánk jelentős (70-80%) része excelben történik sokan csak a legalapvetőbb funkciókkal és lehetőségekkel vannak tisztában
  • A másik eset akkor történt, amikor egy ismerősöm megkeresett, hogy tanítsam meg neki az excelt, mert úgy alakult, hogy a munkája során használnia kell. Ebben az időszakban én idő szűkében nem tudtam segíteni neki, de megkért, hogy ajánljak neki egy tanfolyamot vagy egy magántanárt. Amikor szétnéztem a magyar nyelvű lehetőségek között, akkor nem tudtam neki olyat ajánlani, ami belefért volna a költségkeretébe (sajnos a tanulásra való igényét a munkaadó nem támogatta). Az árak természetesen érthetőek, mivel egy hozzáértő tanító ideje véges és ezáltal drága is, emellett fizetni kell a terembérlési és egyéb költségeket is. Emiatt a neten ingyenesen elérhető anyagokat ajánlottam neki, de hamar "besokallt" mert bár rengeteg excellel foglalkozó anyag van feltöltve, de egy kezdő számára mégis nagyon nehéz összeszedni a megfelelő forrásokat anélkül, hogy túl sok idő menjen kárba. Ez az utóbbi ébresztett rá, hogy mennyire fontos, főleg online tanulás esetében, az, hogy egy jól felépített tematika mentén legyen a tanuló végigvezetve a tanagyagon.

A fenti két probléma valahol ok-okozata egymásnak. Nincs mindenkinek ideje és türelme az interneten megtalálható rengeteg, ám de nem rendszerezett anyag között megtalálni és megtanulni az excel hasznos funkcióit. Ebben az esetben nem marad más, mint egy tanfolyam vagy magántanár, de itt számoljunk egy kicsit, ha egy óra 5000Ft (hozzáteszem, hogy a valóságban ennél drágább!), akkor egy magabiztos, de még mindig csak kezdő szintű tudásért is 50,000Ft-ot kellene fizetnünk. Valljuk be ez elég borsos ár, azért, hogy egy olyan tudással rendelkezzünk, amit „csak munkában” hasznosítunk, a munkáltatónk mégsem téríti meg nekünk.

A fentiek miatt kezdtem el megkeresni azt a formát, ami ezeket a problémákat megoldja, ami egyesíteni tudja a megfizethető árat és a megfelelő tudásátadást is. Ez a megoldás lett az online ExcelKurzus, de erről részletesebben, majd a sorozat következő részében lesz szó.

Ha még nem regisztráltál tedd meg most: Regisztrálok!